Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Prezentarea interiorului masinii

Incarcare video player...
4.3 din 5 (67 voturi)
40481 afisari

Materialul video de fata prezinta componentele interiorului masinii, necesare oricarui elev al unei scoli de sofer sau oricarui incepator auto: schimbator de viteze, frana de mana, bordul, oglinzile. 

Maneta schimbatorului de viteza asigura selectarea treptelor de viteze, utile pentru deplasarea masinii. Ea are de regula 4 sau 5 trepte de mers inainte si una de mers inapoi. Pozitia manetei de liber este pozitia centrala: punctul mort. Prin pendulare stanga sau dreapta si impingere in fata sau in spate schimbati treapta de viteza.

Frana de ajutor (numita si frana de mana) este o parghie folosita: la imobilizarea masinii atunci cand este stationata sau la pornirea in rampa. Ea se actioneaza prin tragere din pozitia libera de jos, dinspre podea, pana in pozitia maxima unde asigura franarea autovehicolului. Pentru eliberarea franei de ajutor se actioneaza butonul de zavorare si se coboara pana la podea.

Bordul cuprinde elemente de afisare si de semnalizare cu ajutorul carora urmarim parametrii de functionare a masinii. Cadranul din stanga indica turatia motorului in timpul functionarii. Display-ul central indica: kilometrajul masinii, ora, nivelul de combustibil si temperatura lichidului de racire. Cadranul din dreapta indica viteza cu care se deplaseaza masina. Bordul difera de la o masina la alta, inse elementele de baza raman neschimbate.

Maneta din stanga volanului actioneaza farurile, semnalizarile si claxonul.

Maneta din dreapta volanului actioneaza anumite trepte ale stergatorului de parbriz.

Oglinzile masinii sunt in numar de trei: una interioara si doua exterioare. 

Trei pedale: ambreiaj, frana si acceleratie.

Comentarii

  • 27 dec. 2011 | 10:32 adda

    Multumim foarte mult este foarte frumos ca sa gandit cineva sa faca astfel de video-uri!Foarte util ! Multumesc mult!

  • 3 mar. 2011 | 4:21 Radu

    Mul?umim este ceva util ?i de folos pentru Óncep?tori.

Adauga un comentariu

Chestionare auto

30 de chestionare auto

Daca deja ai citit Legislatia Rutiera si vrei sa faci chestionare auto 2012 si 2013 poti sa incepi chiar acum alegand un chestionar din cele pregatite de noi:

Pentru a face cel putin 22 de raspunsuri corecte la fiecare chestionar iti recomandam sa inveti mai intai Legislatia Rutiera.

Chestionare auto pe categorii

19 de categorii de intrebari