Romanii care sufera de epilepsie, au probleme cardiace sau locomotorii nu vor mai lua permisul auto

05 Aug 2010

Recomanda | 0 comentarii

Stire

Marimea fontului Smaller font Bigger font 3091 vizualizari

Alte noutati pentru soferii si aspirantii la permis auto. Romanii care sufera de afectiuni neurologice grave, episoade repetate de hipoglicemie acuta si tulburari grave ale ritmului cardiac nu vor mai putea obtine permise auto si nici reinnoi actul, conform unui proiect de lege propus de Ministerului Sanatatii.

Comisia de examinare poate obliga candidatul ca faca un examen medical de specialitate daca suspecteaza ca acesta ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere. În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto pentru orice categorie.

Actul de conducere nu va fi eliberat sau reinnoit in cazurile aspirantilor sau conducatorilor auto care prezinta tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite datorita unor afectiuni, traume sau interventii neurochirurgicale, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorite varstei, tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament sau adaptabilitate, conform Curentul.ro.

Eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducere auto pentru candidatii sau conducatorii auto care sufera de tensiune arteriala anormala ar putea fi conditionate de rezultatele altor examinari medicale, de eventuale complicatii aferente si de pericolul potential al acestora pentru siguranta rutiera.

Eliberarea sau reinnoirea actelor oricarui candidat sau conducator auto care a suferit de infarct miocardic se face numai cu avizul medical autorizat si, in cazul in care este necesar, numai cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Mai mult decat atat, persoanele cu handicap ar putea sustine si un test practic.

In cazul persoanelor cu handicap fizic, eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducere este posibila, cu anumite restrictii, numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate, acordat in urma evaluarii medicale a afectiunii sau anomaliei respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practic.

Avizul acordat trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la vehicul si daca respectivul conducator auto trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic, in masura in care proba de verificare a aptitudinilor si comportamentului demonstreaza ca, utilizand un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasa.

Totodata, potrivit proiectului de ordin, nu se emit sau reinnoiesc permise de conducere pentru persoanele care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de vedere dubla. Nici consumatorii de droguri nu sunt iertati, acestia neputand obtine permisul.

 

Adauga un comentariu