Puncte amenda si puncte penalizare

  • Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie!
  • La 15 puncte penalizare, carnetul se suspenda pentru 30 de zile!
  • O recidiva in urmatoarele 12 luni inseamna o nou suspendare a carnetului, dar pe o perioada de 60 de zile!
  • Punctele se anuleaza la sase luni de la savarsirea infractiunii penalizate!
Contraventie Puncte Nr. zile
suspendare
Amenda
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 3 Nerespectarea obligatiei de a purta, in timpul circulatiei pe drumurile publice, centura de siguranta ori castile de protectie omologate, dupa caz; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 4 Depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 5 Circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 6 Nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 7 Nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene (E); 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 8 Stationarea neregulamentara; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 9 Refuzul de a inmana actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, celelalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 100 alin. (1) pct. 1 Nerespectarea semnalelor politistilor de frontiera in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, ale agentilor de cale ferata sau ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei, pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, precum si cele sle patrulelor scolare de circulatie si ale nevazatorilor; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 2 Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora, de catre conducatorii de vehicule, cu exceptia celor care conduc autovehicule prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b); - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 3 Nerespectarea semnificatiei marcajelor si indicatoarelor de obligare; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 4 Neindeplinirea obligatiei de a solicita autoritatii competente, in termenul prevazut de lege, eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sau al certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, in cazul in care acestea au fost declarate pierdute, furate, deteriorate sau nu mai corespund din punct de vedere continutului si formei celor in vigoare; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 5 Lipsa dotarilor specifice la autovehiculelor destinate invatarii conducerii auto, prevazute in reglementarile in vigoare; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 6 Conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare sau care sunt uzate peste limita admisa; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 7 Conducerea unui autovehicul care, in mers sau stationare, emana noxe sau polueaza fonis peste limita legal admisa; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 8 Nerespectarea traseelor stabilite de politia rutiera pentru pregatirea practica sau pentru sustinerea examenului de obtinere a permisului de conducere; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 9 Nerespectarea obligatiei de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, intr-o intersectie in care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului, atunci cand spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 10 Efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere sau folosirea instalatiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afecteaza deplasarea in siguranta a acestuia si a celorlalti participanti la trafic; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 11 Nerespectarea obligatiei ce revine conducatorului de moped sau motocicleta de a avea in functiune, in timpul zilei, luminile de intalnire in circulatia pe drumurile publice; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 12 Neutilizarea echipamentului de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant de catre persoana care executa lucrari in zona drumului public ori de catre agentul de cale ferata acre asigura trecerea la nivel; - - 4-5 (clasa II)
Art. 100 alin. (1) pct. 13 Conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, stingator pentru incendii si triunghiuri reflectorizante, omologate; - - 4-5 (clasa II)