Indicatoare rutiere explicate

Categorii indicatoare, marcaje, semnale ale agentului de politie

Pentru a deveni conducator auto trebuie sa te pregatesti atat teoretic, cat si practic. In aceasta rubrica incercam sa oferim cateva explicatii ale semnelor de circulatie uzuale, precum si cateva sugestii de conduita la intalnirea acestora.

Indicatoare rutiere

Marcaje rutiere

Dispozitive de semnalizare luminoasa

Indicatoare rutiere si mijloace de semnalizare a lucrarilor in zona drumului public

Semnalele politistului

Alte indicatoare

B3. Indicatoare de obligare

19 indicatoare

 • Inainte

  Indicatorul se monteaza cu cel mult 50 m inainte de o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe directia indicata de sageata. Daca actioneaza asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator actioneaza doar in intersectia inaintea careia este instalat.

 • La dreapta

  Se instaleaza pe partea opusa intrarii intr-o intersectie sau suspendat in mijlocul intersectiei, obligand conducatorul auto sa vireze in directia indicata de sageata, dar fara a ocoli indicatorul. Indicatorul actioneaza numai in intersectia inaintea careia este instalat.

 • La dreapta

  Se amplaseaza inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa vireze pe directia indicata de sageata, dupa ocolirea indicatorului. Zona de actiune a acestui indicator o constituie intersectia inaintea careia este instalat.

 • Inainte sau la dreapta

  Conducatorul auto va intalni acest indicator inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe una din directiile indicate de sageti. Actioneaza doar in intersectia inaintea caruia este instalat.

 • Ocolire

  Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto trebuie sa il ocoleasca in sensul indicat de sageata. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

 • Ocolire

  Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto poate sa il ocoleasca pe ambele parti. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

 • Intersectie cu sens giratoriu

  Se amplaseaza inaintea unei intersectii cu sens giratoriu sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.

 • Pista pentru biciclete

  Are rolul de a preciza inceputul unei piste de biciclete pe care este permisa numai circulatia bicicletelor. Indicatoarul se monteaza si la intersectia pistei cu un drum public.

 • Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule

  Se afla instalat la inceputul unei drum pe care este obligatorie circulatia categoriei de vehicule inscriptionate pe panou.

 • Drum pentru pietoni

  Acestui indicator permite numai circulatia pietonilor pe drumul inaintea caruia este instalat.

 • Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete

  Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.

 • Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete

  Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.

 • Pista comuna pentru pietoni si biciclete

  Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care este permisa si obligatorie numai circulatia pietonilor si a bicicletelor.

 • Viteza minima obligatorie

  Se monteaza in zona in care se impune o viteza de circulatie minima. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa circule cu o viteza superioara celei inscriptionate pe indicator, dar mai mica decat cea maxima legala admisa pe sectorul de drum respectiv.

 • Sfarsitul vitezei minime obligatorii

  Se instaleaza in zona in care se termina sectorul de drum cu viteza minima obligatorie.

 • Lanturi pentru zapada

  Se amplaseaza in zonele in care, pe timp de iarna, cand partea carosabila este acoperita de zapada, circulatia autovehiculelor este permisa numai daca cel putin doua roti sunt echipate cu lanturi pentru zapada.

 • Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

  La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: inainte

 • Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

  La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la dreapta.

 • Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

  La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la stanga

Cauta in legislatia rutiera

Chestionare auto

30 de chestionare auto

Daca deja ai citit Legislatia Rutiera si vrei sa faci chestionare auto 2012 si 2013 poti sa incepi chiar acum alegand un chestionar din cele pregatite de noi:

Pentru a face cel putin 22 de raspunsuri corecte la fiecare chestionar iti recomandam sa inveti mai intai Legislatia Rutiera.

Chestionare auto pe categorii

19 de categorii de intrebari