Alegerea scolii de soferi
Primul pas in obtinerea permisului de conducere este alegerea unei scoli de soferi potrivite, dintr-o mare foarte aglomerata de oferte. Nici instructorul nu trebuie ales cu lejeritate, deoarece conteaza mai mult decat sa fi absolvit un curs la Autoritatea Rutiera.
de Catalin Anton
Primul pas in obtinerea permisului de conducere este alegerea unei scoli de soferi potrivite, dintr-o mare foarte aglomerata de oferte. Nici instructorul nu trebuie ales cu lejeritate, deoarece conteaza mai mult decat sa fi absolvit un curs la Autoritatea Rutiera.
In alegerea scolii de soferi, trebuie sa va ganditi la oferta de masini si la zona orasului in care aceasta are sediul, sau daca are mai multe centre. Instructorii, cat si modelul dorit de masina, in cazul in care sunt disponibile mai multe, pot fi alese la scoala auto in urma discutarii si semnarii contractului. Programarea orelor de conducere se poate face in functie de preferintele dumneavoastra, insa si de disponibilitatea instructorului, care, de cele mai multe ori, se ocupa de pregatirea mai multor elevi. In ceea ce priveste dosarul pentru examenul final, scolile trebuie sa va ofere toate informatiile privind documentele necesare si sa va inlesneasca obtinerea lor, insa instructorii nu sunt obligati sa se ocupe si de intocmirea sa.
Cand alegeti scoala de soferi este important sa stiti daca aceasta este autorizata la A.R.R., are toate avizele necesare, faciliteaza obtinerea documentelor necesare (fisa medicala, aviz psihologic, fotografii tip), si, daca pretul include T.V.A.,costul legislatiei, costul carburantilor, manuale, formulare gratuite. Instructorii trebuie sa fie buni pedagogi, sa aiba experienta si constiinciozitate.
Acte necesare pentru inscrierea la scoala de soferi
Dupa alegerea scolii de soferi, cand mergeti sa va inscrieti trebuie sa aveti: banii de prima rata, buletinul/cartea de identitate în original pentru a va confirma identitatea si o copie BI/CI ce va ramâne la dosarul dumneavoastra. La sediul scolii de soferi puteti alege masina si instructorul dupa ce ati completat un formular de inscriere si ati depus copia buletinului sau cartii de identitate. Scoala de soferi va ofera apoi carnetul de elev, programeaza primele ore de conducere in functie de orarul dorit, va informeaza unde si cand va puteti da testul psihologic. Veti afla apoi locul si data sustinerii testului initial de legislatie rutiera, necesar inaintea inceperii orelor de conducere.
Pentru orice suma achitata scolii de soferi nu uitati sa solicitati chitanta.
O scoala buna nu o sa va puna pe drumuri, o sa aiba profesori de legislatie si masini bune, si, o sa va puna sa semnati un contract care delimiteaza clar drepturile si obligatiile fiecarei parti. Intrebati cate minute are ora didactica, unde se desfasoara orele de conducere, pe ce masina se sustine examenul final.
Conform legislatiei in vigoare programarea la examen se face personal.
Testarea psihologica si cea medicala tebuie facute inaintea inceperii cursului si numai in laboratoare autorizate (testele sunt valabile timp de un an de la data eliberarii).Valabilitatea cursului facut la orice scoala de soferi este de un an incepind de la data terminarii lui.