Cum procedezi in cazul unui accident rutier
Desi pentru cei mai multi dintre noi a avea permis inseamna drumuri mai dese la munte, la mare sau la serviciu, exista evenimente pe care nimeni nu le asteapta. Si totusi, ele au loc. Desigur vorbim despre accidentele rutiere in care suntem implicati printr-un joc nefericit al sortii.
In astfel de situatii, nu ne putem anticipa reactiile, dar este bine sa stim ce avem de facut, daca si cum putem ajuta victimele (daca este cazul), cum procedam in cazul unui accident usor, ce formalitati au loc pentru acoperirea daunelor materiale.
In primul rand ce eveniment poate fi considerat accident de circulatie? Codul Rutier spune ca trebuie sa indeplineasca trei conditii:
1. S-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un astfel de loc;
2. A avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
3. A fost implicat cel putin un vehicul in miscare.
Accident cu victime
In cazul nefericit in care exista victime, trebuie sa apelezi imediat numarul de urgenta 112 pentru a anunta Politia, sa nu modifici pozitia obiectelor sau sa stergi urmele, sa nu pleci de la locul accidentului. Daca nu esti direct implicat in accident, insa ai fost martor la cele intamplate trebuie sa suni de urgenta la numarul 112.
Monteaza triunghiuri reflectorizante pentru a putea fi observati de ceilalti participanti la trafic. In cazul in care Salvarea intarzie sa apara, poti acorda primul ajutor numai pentru a opri o hemoragie mare cu risc de deces, pentru a resuscita victima (respiratoriu si cardiac) daca este un stop cardio-respirator sau pentru a scoate victima din masina, daca exista pericolul iminent de explozie sau cadere a masinii intr-o prapastie/apa.
Accident cu pagube materiale
Pentru accidentele soldate doar cu pagube materiale, se scot imediat autovehiculele in afara partii carosabile. Daca starea autoturismelor nu permite acest lucru, acestea trebuie deplasate cat mai aproape bordura sau acostament, montand de asemenea triunghiuri reflectorizante.
Daca partile implicate nu se inteleg pentru semnarea constatatii amiabile de accident, trebuie sa va prezentati la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul, in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului, pentru a intocmirea documentelor de constatare.
Totodata, nu trebuie sa treci pe la Politie, daca numai masina ta a fost avariata, iar tu detii o polita de asigurare auto facultativa (CASCO).
Constatarea amiabila
In cazul intelegerii amiabile, te vei adresa direct firmei asiguratoare, care intocmeste dosarul pentru trimiterea spre reparatie. "Documentul de introducere in reparatie" dat de compania de asigurari echivaleaza cu "autorizatia de reparatie" emisa de Unitatea de Politie.
Partile implicate vor completa impreuna acelasi formular, unul in partea albastra si celalalt in partea galbena a formularului, in care vor mentiona cum s-au desfasurat faptele. Completarea si semnarea formularului reprezinta nu reprezinta decat un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, si nu asumarea raspunderii a uneia dintre parti.
Societatile de asigurare stabilesc dreptul la despagubiri, in urma analizarii dosarului, astfel incat, oricat de mult vei dori sa sustii o anumita varianta de producere a accidentului, daca asiguratorul stabileste contrariul nu vei beneficia despagubiri.
Daca esti vinovat de producerea accidentului, va trebui sa ii dai pagubitului o copie a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto si a talonului autovehiculului. Pagubitul se va adresa companiei de asigurari al celuilalt sofer.